Soms blijkt uit de quickscan dat vervolgstappen nodig zijn. Dat kan een nader/soortgericht onderzoek zijn, bijvoorbeeld naar huismussen, gierzwaluwen of vleermuizen. Het kan dat een AERIUS-berekening nodig is om inzicht te krijgen in de effecten die de stikstof-uitstoot van uw projecten. Maar het kan ook dat een uitgebreidere natuurtoets nodig is om de invloed van de geplande ingreep op beschermde gebieden te onderzoeken. Indien vervolgstappen nodig zijn, dan lichten wij u hierover tijdens het quickscan onderzoek in zodat we tijdig een vervolgaanpak kunnen uitwerken.
Bij de soortgerichte inventarisaties gebruiken we in het veld allerlei hulpmiddelen, bijvoorbeeld life traps, batdetectors, (boom)camera’s en schepnetten. Indien er landelijke onderzoekprotocollen zijn, zoals het vleermuisprotocol of het protocol voor de territoriumkartering van broedvogels, dan worden deze gevolgd. Daarnaast werken we zoveel mogelijk volgens de richtlijnen zoals die door het Netwerk Groene Bureau's aanbevolen worden.
Op basis van de resultaten van het soortgerichte onderzoek worden vervolgstappen bepaald. Vaak kunnen de effecten op soorten verzacht worden door mitigerende maatregelen te treffen, soms moet een nieuw leefgebied ontwikkeld worden ter compensatie. ECONU adviseert bij het nemen van de juiste maatregelen. Inden de negatieve effecten niet voorkomen kunnen worden, dan dient een ontheffing of vergunning Wet natuurbescherming aangevraagd te worden. Ook hierbij kunnen wij u adviseren en begeleiden.
AERIUS is het online rekeninstrument dat berekent hoeveel stikstof uitstoot en depositie plaats vindt door de uitvoering van een project. Daarbij wordt specifiek gekeken naar de depositie van stikstof op Natura 2000-gebieden. Met de recent gelanceerde versie berekenen onze collega's van AERIUS-hulp of uw project/activiteit leidt tot een stikstofdepositie in Natura 2000-gebied. Indien er een depositie plaats vindt, dan dient een toetsing uitgevoerd te worden of deze depositie leidt tot significant negatieve effecten.Indien er geen stikstofdepositie plaats vindt, eventueel na aanpassen van de dan kan de vergunningaanvraag verder verlopen.
De depositie van stikstof is een belangrijke factor bij de inschatting van effecten op beschermde gebieden. Een te veel aan stikstofneerslag is slecht voor de natuur. Daarom heeft u een natuurvergunning of een ander toestemmingsbesluit nodig voor activiteiten (bijvoorbeeld in de landbouw, woningbouw, wegenbouw of de industrie) waar stikstof bij vrij komt. Tot 29 mei 2019 was toestemming hiervoor gebaseerd op het Programma Aanpak Stikstof. Op 29 mei 2019 heeft de Raad van State het PAS ongeldig verklaard. De overheid heeft een nieuwe aanpak stikstof ontwikkeld waar wij u graag over informeren.
Een onderdeel van de Wet natuurbescherming is het beschermen van natuurgebieden, met name Natura 2000-gebieden. Volgens deze wet moet u bewijzen dat u de instandhoudingsdoelen (beschermde planten- en diersoorten en habitattypen) niet negatief beïnvloed met uw plannen. Indien er sprake is van mogelijke effecten op Natura 2000-gebieden, dan dient een toetsing van deze effecten plaats te vinden.
Deze toetsing vindt in eerste instantie plaats in een voortoets, indien er geen significante negatieve effecten zijn, dan kan het project verder uitgevoerd worden. Indien er wel negatieve effecten op de instandhoudingsdoelen verwacht worden, dan dient een vooroverleg met de provincie plaats te vinden. Op basis van de verwachte negatieve effecten (omvang en type effect) wordt dan besproken of een passende beoordeling (bij kans op veel hinder) of een verstorings- en verslechteringstoets (bij weinig hinder) uitgevoerd moet worden.
Indien de voorgenomen plannen tot verstoring van dieren of planten leiden, dan kan deze verstoring door middel van mitigatie en compensatie verzacht worden. Belangrijk is het om het natuuronderzoek en de eventueel noodzakelijke ontheffing aanvragen zo spoedig mogelijk uit te laten voeren – het kan veel tijd kosten. Daarnaast is het mogelijk om negatieve effecten te voorkomen door het tijdig nemen van maatregelen. Zorg daarom dat u op tijd de risico’s en gevolgen in beeld hebt, zodat de planning en plannen nog flexibel aangepast kunnen worden.
Enkele van onze recente projecten; inventarisatie bevers in Flevoland, natuurtoets Mosterdven, controle winterverblijf vleermuizen in Vierhouten en advies ecologische ontwikkeling landgoed De Wielewaal.
Daarnaast zijn ook de broedvogel inventarisaties, onderzoeken naar marterachtigen en visonderzoek (ANLb) gestart en helpen we mee met een onderzoek naar Laatvliegers en staan we in de startblokken voor overige vleermuisonderzoeken.
Samenwerking met AERIUS-hulp (www.aerius-hulp.nl) van start, sinds februari 2020 werken wij samen met de experts van deze organisatie om aerius berekeningen uit te voeren voor grote en kleine projecten. Zo krijgen we snel duidelijkheid in de (mogelijke) depositie van stikstof in gevoelige gebieden. Uiteraard leveren we ook het advies voor vervolgstappen.
Neem vrijblijvend contact met ons op via:
info@econu.eu
0646020125